Home

Reizen

Reizen

Kerken-kloosters

Natuur

Planten

Fotocursus

contact

Over mijzelf

-Rocky Mountains, Canada

-Griekenland-Lefkada  -Oregon

-algemeen   -Duitsland

-Landschappen

-algemeen   -Rhododendrons

1. camera's en objectieven  2. camera instellingen

-foto's bestellen

  -Zuid-Tirol Dolomieten

-Indian Summer  -Spitsbergen

-Spanje

-alpenflora Berner Oberland

3. belichting  4. diafragma
  -Spanje    -Tenerife

 

 

 

5. scherpstellen 6. scherptediepte

Spitsbergen - goed te zien waarom ze 'Spitsbergen' heten...spitse bergen.


huismanfoto
Spitsbergen  juni 2011
een fantastische reis
naar het 'hoge noorden'

 

Spitsbergen - een fantastisch gezicht zijn de ijsbergen op het koude donkere water.

Nog zo'n spitse berg in de wolken, gezien vanaf  de Magdalenefjord.

           Spitsbergen Expeditie, 'ijsberen in de middernachtzon', door reisorganisatie 'Wereldcontact' zo aangeduid, is inderdaad een wereldbelevenis, zoals je die maar zelden in je leven meemaakt. Ruim een week op expeditieschip 'Quest' laten je de pracht van dit bijzondere landschap zien en beleven. Gevraagd naar mijn meest bijzondere belevenis van deze reis, zijn voor mij niet persé de ijsberen, de walrussen, de rendieren of de vele vogelsoorten, die we gezien hebben. Zeker ook! Maar meest toch het indrukwekkende landschap en de ultieme stilte, die jezelf ook stil maken, genietend met een camera in de hand voor op ons schip van de fjorden, gletsjers, bergen, die al ten dele uit hun witte winterslaap ontwaakten''. Alles bij elkaar een ultieme belevenis, die je niet snel zult vergeten.
             Hier een verslag en 240 foto's in 10 albums, die U daarvan een indruk geven. Voor een complete indruk zult U zelf eens moeten gaan. Zie ook de informatie onderaan.

Spitsbergen - de gletscher van de Magdalenefjord; hoe dichter je erbij komt, hoe meer je ziet hoe hoog die is....

Spitsbergen - drijfhout, erg fotogeniek, hier bij Poolepynten op het Prins Karls Forland.  Zie maar de grote foto!!

Spitsbergen - prachtig toendralandschap bij de Alkhornet aan de Isfjorden.

Spitsbergen - ook rendieren waren van de 'partij'....
Album 366 Spitsbergen 1
Album 367 Spitsbergen 2
Album 368 Spitsbergen 3
Album 369 Spitsbergen 4
Album 370 Spitsbergen 5

Kort reisverslag 

          Eigenlijk wilde ik al lang eens naar Alaska. Maar daar heb je zoveel steekmuggen en vliegen, die je op Spitsbergen - in het Noors 'Svalbard' = Koude Kust - niet hebt. Toen de reisorganisatie Wereldcontact op de reisbeurs een reis naar Spitsbergen aanbood, moest dit het maar worden. En daar heb ik geen spijt van gehad. 
          Spitsbergen is een eilandengroep die relatief dicht bij de Noordpool  ligt tussen 74'en 81' Noorder Breedte en sinds 1920 onder bestuur van Noorwegen valt. Naar de plaats Longyearbyen vliegen is sinds 1974 mogelijk en vandaar vertrekt ons schip de 'Quest' met een internationaal gezelschap en bemanning richting het westen en noorden tot in de Hinlopenstretet in het noordoosten.. 
We zijn begin juni nogal vroeg, eigenlijk te vroeg om (veel) bloemen te zien bloeien, maar wel zo dat we de bergen nog deels in de sneeuw zien liggen. Dat levert fraaie contrastrijke foto's op. Ook aan cultuur is hier wat te zien, zoals op Longyearbyen het interessante museum en de resten van de vroegere kolenwinning. Barentsburg de (nu) Russische plaats met de kolenmijnen, waar je de oude Sovjetsfeer nog steeds kunt proeven. Dan de vele fjorden langs de west- en noordkust, zoals de Isfjorden bij Longyearbyen, de Krossfjorden, Smeerenburgfjord met de resten van het Hollandse 'Smeerenburg' (walvisvangst- en verwerking), de Magdalenefjorden, de Woodfjorden, Liefdefjorden enz. Door de noordelijke wind en het relatief warme weer konden we nogal ver in de Hinlopenstretet doorvaren. (zie kaart van Spitsbergen)
          De gemiddelde zomertemperatuur is hier zo'n 6 graden C. Maar de laatste dagen, 9-13 juni was het wel het dubbele tot 12 graden. En dan in het zonnetje en uit de wind kun je zelfs nog verbranden. In 10 albums met ieder 24 foto's laat ik het verloop van de reis zien en meebeleven. Sfeerplaatjes zijn het meest, met weerspiegelende bergen in het vlakke fjordenwater, walrussen, die luieren aan de wal, gletschers, die hoog oprijzen, Kleine alken, die om berghellingen rondfladderen. Dikbekzeekoeten, die op rotsrichels nestelen, met honderdduizenden... ijsvelden en ijsschotsen, die voorbijdrijven. Vogels, die met het schip meevliegen en erom bedelen om gefotografeerd te worden. Rendieren, die grazen op de toendraberghellingen en dan plotseling op 2 meter afstand voorbijrennen. IJsberen, die op ijsvlakten komen aanlopen. Het kan niet op. 
          Mijn dank en erkentelijkheid gelden de reisleiding, Robert van Kempen en de bemanning van het schip de 'Quest' en Rinie van Meurs, de 'vrijbuiterfotograaf' met wie ik graag eens zou willen ruilen...
fotograaf Tijs     Spitsbergen-barbecue

Spitsbergen - hier in de Smeerenburgfjord bij kalme zee het zonnetje in het water....

Jazeker, ijsberen hebben we ook gezien, hier op een ijsveld in de Woodfjorden.

Spitsbergen - ook walrussen waren te zien, kleine groepen die liggen te luieren in de vroege zomerzon., zoals hier bij Torellneset aan de Hinlopenstretet.
Album 371 Spitsbergen 6
Album 372 Spitsbergen 7
Album 373 Spitsbergen 8
Album 374 Spitsbergen 9
Album 375 Spitsbergen 10

Fotografische informatie:

Een landschap fotograferen met zo veel intens witte scenes is geen makkelijke zaak. Veel sneeuw en ijs, ook de felle zon, die we enkele dagen hadden, kunnen voor problemen zorgen. Vaak lees je dan het advies om te 'overbelichten' tot wel 2 stops, dus belichting +2. Als er zo veel licht is, da  'knijpt' de lens zich als het ware dicht, en dan krijg je (zonder te plussen) geen witte sneeuw, maar een grauwe massa. Nou, dat is wel heel betrekkelijk!! Dat gold vroeger als je dia's en foto's maakte. Die kon je niet overdoen of  op de computer corrigeren. In poolstreken is het licht zo intensief, fel, dat de lens zich wel MOET dichtknijpen, anders krijg je compleet uitgevreten (hoog)lichten. Daar zit dan helemaal geen tekening meer in. Sneeuw zonder dat je ook maar enige sneeuwkorrel of vlok ziet. Die uitgevreten lichten zonder detail zijn NIET te corrigeren!! Dus is de foto (gedeeltelijk) verloren.
De oplossing, die ik voor fel witte situaties kies, is om nauwelijks te plussen, dus hoogstens + 0,3 of 0,7. Of helemaal niet. Dan is de foto soms iets te donker, maar dat is makkelijk met Photoshop Elements, of Photoshop zelf te corrigeren. Of een ander programma. Dan moet je naar het histogram kijken en de onderbelichting rechttrekken. Zie ook mijn fotocursus (fotografische onderwerpen, zie bovenaan) op deze website. Beter achteraf iets naar de pluskant te corrigeren, dan een overbelichte foto, waar niets maar aan te verhapstukken valt. Maar dat moet U dan wel DOEN, anders is de foto te donker. Ja, helaas is dit niet altijd even makkelijk - reden, waarom velen het er maar bij laten zitten....jammer!
De foto's die U nu kunt zien, had ik eerst volgens de regels van Photoshop en Camera Raw gecorrigeerd, maar dan is het wit van de sneeuw zo ontzettend wit, dat het er niet meer natuurlijk uitziet. Dus dat heb ik weer iets 'teruggedraaid'. Ik wil de 'werkelijkheid' weergeven, zoals mijn ogen die gezien hebben.
Wat ik juist wel doe in donkere omstandigheden, b.v. in een kerk, dat ik overbelicht, dus +0,7 tot wel + 1,3. Want als je dat niet doet en de donkere delen van een foto op de computer lichter wil maken, dan krijg je meer ruis, en dat is niet de bedoeling. 
DUS: een overbelichte foto bij toch al lichte omstandigheden is nauwelijks te corrigeren! Dus nauwelijks of niet plussen = de belichting aanpassen. Later op de computer bijwerken.
DUS: bij donkere omstandigheden, b.v. in een kerk, wel iets overbelichten, want donkere delen op de computer lichter maken, geeft meer ruis. Dus + 0,7 of 1,3. 

Reisinformatie:

Spitsbergen expeditie: 'IJsberen in de middernachtzon'

Reisaanbieder: Wereldcontact - De Molen 28a - 3994 DB Houten - 088-5305305 - www.wereldcontact.nl - info@wereldcontact.nl
Reisorganisator: Polar Quest - P.O. Box 180 - 401 23 Göteborg - Zweden - www.polar-quest.com  - info@polar-quest.com
Geraadpleegde boeken:

Pal Hermansen: "Svalbard Spitzbergen Guide"- ISBN:3-930232-59-6  In Noorwegen 978-82-8077-124-7.  Fraai boek met veel informatie over natuur, cultuur bezienswaardigheden. Mooie foto's. Duits. Bijna 300 blz.
Rolf Stange: "Spitzbergen - Svalbard, Wissenswertes rund um die arktische Inselgruppe".  ISBN: (10) 3-937903-08-9 of  (13) 978-3-937903-08-8 zie  www.Spitzbergen.de
Magnifiek boek, bijna 500 blz. Duits, zeer gedetailleerd boek met uitleg van gebied naar gebied. Mooie foto's van landschap, fjorden, dieren, planten en andere info!! Zeer aan te bevelen!!
Olle Carlsson en Stefan Lundgren: "Svalbard, The land beyond the North Cape"  Dun infoboekje met prachtige foto's, 64 blz. Info, zie wereldcontact of  olledragon@hotmail.com   Olle Carlsson was één van de expeditieleiders.
Hanne Margrethe Ingebrigtsen e.a.: Longyearflora - en enkel felthandbok\Longyear Flora - a basic field guide. Engels en Noors. Klein handzaam met ringband boekje over een aantal van de 170 wilde planten op Spitsbergen.
Elke Lindner & Kay Meister: "Die kleine Spitzbergenflora, Portraits interessanter Pflanzen des Archipels". Aardig boekje bijna 90 blz. met foto's en uitgebreide beschrijvingen. Voor de liefhebber.... ISBN: 3-8334-5132-7.
J.V. Tsivka e.a.: "Glacial Eldorado. Spitsbergen, Photograph Album". Een prachtig documentair boek met honderden meest fraaie foto's over Spitsbergen, landschap, natuur, cultuur enz. Engels en Russisch. 240 blz. Gekocht in Barentsburg. ISBN: 5-88950-024-4

contact: 

copyright © 2008-2021 Tijs Huisman | alle rechten voorbehouden, ook foto's!!